Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че мерките, които са предприели от правителството, в което беше финансов министър, "не са вдигнали инфлацията, а това го твърдят хора, които "са учили един семестър икономика". Така той отговори на обвиненията, че вдигането на доходите по време на тяхното управление е напомпало инфлацията, в студиото на БНТ.

На въпрос дали е вдигнал заплатите на учителите, на които напомни, че преди години са били бедни и че са ходили със скъсани чорапогащници той каза:

"Това не го напомних на учителите, това го напомних на политиците, които с удължителния закон за бюджета отказаха да гласуват нашето предложение заплатите да останат 125% от средната заплата и замразиха доходите на учителите. Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати", каза той.

"Истината е, че ако не се погрижим за учителите, няма да има работна ръка в бъдеще и това наистина ще доведе до фалит на държавата", каза още той, коментирайки неувеличаването на учителските заплати, което според него е станало по вина на ГЕРБ.

Учителите се обидиха от думи на Асен Василев за скъсаните им чорапогащници

Учителите се обидиха от думи на Асен Василев за скъсаните им чорапогащници

Настояват за извинение и оставка

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото, категоричен е Василев. Според него докладът ще излезе в края на юни и докато го пишат, ще има време да се приемат трите закона, които не са приети. Що се отнася до другите критерии -" ние не изпълняваме само инфлационния критерий". Според Василев инфлацията започва да намалява.

"Какво могат да напишат - не изпълнявате три закона и инфлационния критерий. Нека да не се отказваме от тази цел и да си я изпълним - това е съвсем нормално да се случи", каза той.

Той припомни, че за приемането на Хърватия в Еврозоната е станало с компромиси, включително за инфлационния критерий.

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителството в нарушение се отказало от Еврозоната, отсече Василев

Правителство наруши решението на Народното събрание

Асен Василев определи като "най-цинично" твърдението, че по време на управлението на кабинета "Петков" са отворени отново мигрантските канали, като каза, че преди тяхното правителство да дойде на власт "Капитан Андреево е била частна граница" и сега служебното правителство пак е върнало старото положение.

Той коментира и доставките на оръжия за Украйна и заяви, че продажбата на оръжия на други страни, които са били изпращани в Украйна е било много по-полезно, отколкото България да подари някакво символично количество оръжия. Той обърна внимание, че страната ни не би могла да подари оръжие за милиарди, но би могла да го произведе.

Във връзка с исканията на "Демократична България" за импийчмънт на президента Румен Радев след казаното него за войната в Украйна, като заяви, че не би коментирал тази тема, преди да бъде конституиран следващия парламент.  

Стоян Михалев: ДБ ще поиска импийчмънт на Румен Радев

Стоян Михалев: ДБ ще поиска импийчмънт на Румен Радев

Има сериозни притеснения, че поведението на президента Румен Радев показва отклонения от конституцията