Да се с пре с руската пропаганда в META и другите социални мрежи. За това призова министърът на финансите Асен Василев по време на среща с ръководители на глобалната компания, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп и др.

Мероприятието беше на тема "Борбата с дезинформацията и манипулираното и подвеждащо съдържание".

"Когато се преустанови руската пропаганда, ще се види качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС", заяви Василев.

Той даде примери как съдържание, което е проевропейско, се сваля от социалната мрежа по сигнали на тролове, докато дезинформацията се разпространява.

Финансовият министър обобщи, че България изразява дълбока загриженост от руската дезинформационна кампания, насочена към подкопаване на доверието в европейските институции, САЩ и НАТО.

От МЕТА запознаха министъра на финансите с новите модели изкуствен интелект AI, които позволяват разпознаване и премахване на манипулирани изображения и подвеждаща информация.

В МЕТА посрещнаха българските министри с традиционните принцеси, баница със спанак и сарми.

По време на друга среща с ръководството на SpaceX Асен Василев отправи покана да посетят България наесен. Вицепрезидентът на компанията Тим Хюс прояви голям интерес към страната ни, особено в контекста на вече потвърдената визита в България на администратора на НАСА Бил Нелсън през октомври 2024 г.

SpaceX и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс.

Припомняме, че министрите на финансите, енергетиката и икономиката заминаха на официално посещение в САЩ. Премиерът акад. Николай Денков остана в България, за да може да довърши разговора си със земеделските производители. 

Министър Богданов заминава на посещение в САЩ

Министър Богданов заминава на посещение в САЩ

Репликите на Борисов обаче охотно и атрактивно бяха подети от ПП "Възраждане"