Проект за решение за въвеждането в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" ще внесе до края на деня в Народното събрание парламентарната група на „Атака". Това обяви на пресконференция в централата на партията лидерът на националистите Волен Сидеров, представяйки пред медиите и мотивите, с които партията му иска да парламентът да гласува решението.

Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" е незаконно, категорични са от „Атака". През 2002 година седем частни лица завеждат дело против ЕС в Люксембургския съд за отмяна на решението на Съюза за затваряне на първите четири блока на родната атомна централа. Решението на съда е, че не може да отмени това решение, защото такова решение няма, изтъкват националистите.

Освен пред съда в Люксембург, решението на Министерски съвет от 2002 година за затваряне на 3 и 4 блок, е оспорено и пред тричленен състав на Върховния административен съд, който отменя решението. Тогава Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев оспорват първото решение пред петчленен състав на ВАС, но той потвърждава отмяна на решението на Министерски съвет, припомнят от „Атака" и посочват, че по този начин изпълнителната власт не се съобразява със съдебната.

През 2007 година пък евродепутат на „Атака" отправя питане към Европейската комисия съществува ли решение за затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй" и официалният отговор е, че такова решение не съществува, продължават в своите мотиви вносителите на проекторешението.

Основен виновник за затварянето на 3 и 4 блок, според Волен Сидеров са Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев, като според лидера на „Атака" това е направено с подкупи и представлява национално предателство.

За пускането на блоковете ще са необходими около 40 - 50 млн. лева, които ще бъдат изработени от двата реактора за около месец, посочи Сидеров. За пускането им пък ще са необходими около 10 месеца, като националистите са категорични, че няма никакви съмнения в годността и възможността реакторите да работят напълно безопасно, като това е потвърдено от редица ядрени специалисти.

Реакторите моментално трябва да се извадят от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци", да се обособят в отделно дружество и да бъдат извадени от подготовка за рязане, настояват от „Атака". След това правителството ни трябва да защити своя интерес пред Европейския съюз, като се позове на Виенската конвенция и изгради тезата, че пускането на реакторите е необходимо за родната икономика и стандарт на живот.

С днешната пресконференция на ул. „Врабча" №1 националистите до голяма степен потеглиха и към евроизборите, като пред медиите Волен Сидеров представи основните тези и идеи, с които „Атака" ще търси място в Европейския парламент.

В този си вид ЕС работи против интереса на обикновените европейци и обслужва единствено световната олигархия и мултинационалните компании. „Сегашният Европейски съюз е клуб на лобистите и категорично трябва да бъде преформулиран", настоява Волен Сидеров, според когото Съюзът е стъпил върху гнила база, отказал се е от християнската основа и се е превърнал в тежка бюрократична пирамида.

Съвсем скоро от „Атака" ще подготвят цялостна програма, в която да посочат пороците на Европейския съюз и дадат примери за двойния стандарт, който непрекъснато се налага от Брюксел. Все още не е взето решение и кой ще оглави евролистата, което ще се случи след колективно решение, призна Сидеров.

Лидерът на националистите призова медиите да не бъдат безучастни по темата и обеща, че партията му ще се постарае да събуди истински важния дебат за състоянието на Европейския съюз и пътят, по който е поел.

В Европа има достатъчно широк дебат за провала на неолиберализма, но за съжаление в България подобни тези не се чуват, а едни и същи икономисти и мозъчни тръстове лансират едни и същи тези, съжали Сидеров.