И "Атака" погна идеологиите. След Методи Андреев и Велизар Енчев, които тръгнаха да преследват наказателно различни политически идеи, националистите внасят промени в Наказателния кодекс, с които се санкционира проповядването на неолибералната идеология, а пропагандирането ѝ се глобява с от 3000 до 5000 лева.

Според вносителите от "Атака" политическата философия на неолиберализма и неговите признаци, изразяващи се в тотална приватизация, дерегулация и намаляване ролята на мащаба на държавния сектор, т. нар. свободен пазар и ненамесата на държавата в икономическите процеси, засилване ролята на частния сектор са довели страната ни до състояние на колонизирана територия, на унищожителна пустиня, до унищожителен и всеобхватен колапс.

Според националистите неолиберализмът изтрил конституционно гарантираните социални задължения на държавата спрямо нейните граждани. В резултат, според "Атака", икономическата и демографска картина в страната е ужасяваща. Българинът станал икономически роб на частните монополи

Според националистите неолибералните кръгове са създали олигархията у нас. Неолибералните тези също така позволявали на олигарсите да се гаврят с работниците, като им плащат по-малко, отколкото в Африка, Латинска Америка и Азия. Трудът на българина е сведен до робски, категорични са националистите.