Представители на Ранобудните студенти ще бъдат проверени по сигнал, идващ от техни колеги, недоволни от окупацията на Софийски университет.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев получи сигнал от парламентарната трибуна от атакиста Гален Монев.

Монев зададе парламентарен въпрос, свързан със случка на 12 ноември, когато недоволни от окупацията студенти от „Призив" и „ранобудни" влизат в конфликт. Според атакиста „бандата" на „ранобудните" къса плакат на „Призив", като се стига и до физически сблъсъци.

На случката става свидетел представителят на студентския съвет и съветник на „Атака" Георги Сенгалевич, който сигнализира на 112. Според националистите на сигнала не се отзовават служители на реда.

В своя отговор министър Йовчев заяви, че на място е имало полицаи и неговата проверка показва, че те са уведомени за ситуацията. В сигнала обаче няма данни за побой. Част от случката е заснета от камерите на БНТ, които са изискани от полицията, а в момента се снемат и допълнителни сведения както от Сенгалевич, така и от други участници.

Гален Монев цитира разказа на неподкрепящия окупацията студент Георги Иванов, според когото лицето Виктор Димчев - част от Ранобудните студенти, остро се е противопоставил на намерението на Иванов да го снима, като му е взел насила телефона и го е изритал, а след това в опит Иванов да си вземе телефона е получил и удар в главата, като са счупени очилата му.

Ще понесе ли някой отговорност, че се е стигнало до подобна ситуацията, попита Монев.

От своя страна министърът помоли тази информация да му бъде надлежно предоставена, като обеща МВР да се свърже с въпросното лице и да направи всичко необходимо, за да установи истината.
Ако се установи, че има такава случка, виновните ще понесат своята отговорност", увери Цветлин Йовчев.