Чистката в органите за сигурност върви с пълна сила, алармира председателят на "Демократи за сила на България" (ДСБ) Атанас Атанасов с публикация във "Фейсбук".

Той посочва, че след уволненията в МВР и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вчера служебното правителство е уволнило председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвятко Георгиев и зам.-председателя на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Димитър Костов. Атанасов уточнява, че и двамата са назначени от правителството на Николай Денков.

"След като проведе "честни и прозрачни" избори правителството на Главчев овладява изцяло тайните служби! Въпросът е Кой и в чий интерес го прави?!", подчертава лидерът на ДСБ.

По информация от пресцентъра на Министерския съвет (МС) съставът на ДКСИ е сменен с решение на служебния кабинет от вчера. Петър Грошлев застава начело на комисията на мястото на Цвятко Георгиев. Освободени са и членовете на комисията Симеон Николов, Алекси Алексиев и Иво Великов, чийто 5-годишен мандат е изтекъл. Заместник-председател на ДКСИ става Ивайло Конакчийски, а за членове на комисията са определени Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Петър Грошлев е завършил военния университет "Васил Левски" и Академията на МВР. От 1987 г. до 1992 г. е бил командир на взводен и ротен командир. Работил е и в състемата на МВР - като полицейски инспектор, началник сектор и директор на ОДМВР - София.

Ивайло Конакчийски е завършил ВНВАУ "Панайот Волов". Работил е в министерствата на отбраната и на вътрешните работи, като е заемал ръководни длъжности. Към настоящия момент работи в прокуратурата.

Богдан Богданов е завършил СУ "Св. Климент Охридски" и Академията на МВР. Работил е в МВР, ДАНС, МВнР и Държавната агенция за бежанците.

Динко Лулев е завършил Икономическия университет във Варна, като е дългогодишен служител в Държавна агенция "Национална сигурност".

Атанас Райдовски е завършил Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Работил е в Национална служба за сигурност при ОДМВР - Хасково, а към момента е експерт в ДАНС.

От 1 юли се освобождава и зам.-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Калин Цеков, който е заявил с подадена молба желание за това.

В сряда освен това Георги Георгиев бе определен за заместник-председател ДАНС на мястото на Петър Петров, който бе предсрочно освободен през април на първото заседание на кабинета Главчев.

Кабинетът Главчев назначи зам.-председател на ДАНС

Кабинетът Главчев назначи зам.-председател на ДАНС

Рокада има и в Държавна комисия по сигурността на информацията

Известно време след публикацията на Атанас Атанасов новината за рокадата в ДАТО беше официално оповестена и от пресцентъра на Министерския съвет. Със заповед на служебния Димитър Главчев е освободен зам.-председателят на Държавна агенция "Технически операции" Димитър Костов и на негово място е назначен Емил Тодоров.

Тодоров има дългогодишен опит в сферата по защита на националната сигурност. Работил е в ДАТО и в ДАНС. Завършил е счетоводство и контрол в УНСС и магистратура по специалността "Национална сигурност" в УНИБИТ в София.