Персоналният състав на правителството след ротацията ще бъде предложен от Мария Габриел. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в студиото на Нова телевизия, като той се надява ротацията през март да се случи "безболезнено и безпроблемно". А и също и бързо, тъй като Атанасов заяви, че Габриел още при получаването на мандата може да отиде при президента с пълна папка. Освен това няма смисъл да се бави процесът.

За тази цел трябва да се направи съвместна оценка на цялото правителство и на работа на всеки един от министрите по отделно. Така Атанасов потвърди, че ще има сериозни персонални промени, но отказа да коментира поотделно което и да е име на министър. Даде рамо обаче на вътрешния министър Калин Стоянов, чиято оставка от ПП/ДБ поискаха, но в последните 1-2 месеца се вижда добра работа и развитие.

Делян Пеевски се развихри и иска Тагарев да подаде засрамен оставка

Делян Пеевски се развихри и иска Тагарев да подаде засрамен оставка

Военният министър да поеме отговорност "за гафа", настоя председателят на ПГ на ДПС

По думите му се обсъжда въпросът за подписване на коалиционно споразумение, но решение за това не е взето. В първата част от фактическата коалиция се е видяло се работи и какви проблеми възникват, се налага мнението, че е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е видно", заяви Атанасов.

И припомни, че ще има и ротация на председателския пост в Народното събрание. Атанасов няма да се кандидатира за член на Конституционния съд и ще продължи да работи в парламента, като така намекна, че може и да е номинацията при ротацията за председател на НС.

Атанасов не се е отказал от намерението за реформа в службите за сигурност. "Там промяна е наложителна. Аз съм убеден, имам и индикации за това, че тази реформа ще започне. Разговарял съм с представители на ГЕРБ и ДПС - те са съгласни с това, което предлагаме", уточни Атанасов.

Той постави акцент, че в последния период на управление няма корупционни скандали. "Това беше една от целите ни, когато създадохме настоящото мнозинство, което да излъчи правителство", заяви Атанасов.

Два са приоритетите според Атанасов тази година - приемането ни в еврозоната и изборите за Европейски парламент. "Те са много важни на фона на геополитическата ситуация в целия свят", посочи депутатът.

Съпредседателят на "Демократична България" критикува президента Румен Радев. "Той се държи като лидер на опозиционна политическа сила, която е загубила властта. Бих казал, че той е полупрезидент", заяви Атанасов.