„Ярката опозиционност на БСП е видна в категоричността на нашите преценки по действията на правителството и отделни министри и продължаване на несъгласието с конкретни алтернативни законови инициативи”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията  Атанас Мерджанов в предаването „Още от деня” по БНТ. По думите му в тази посока ще са насочени и действията на левицата в началото на тази година и вотът на недоверие е първата реална стъпка в реализацията на този тип поведение.  Мерджанов заяви, че начинът, по който са подходили представителите на ПГ на ДПС и БДЦ, е доказал, че има сериозна критична маса от недоволство към действията на правителството в редица сфери.  Той подчерта, че левицата не клони към варианта за вот на недоверие за цялостна политика, защото тя би създала комфорт на правителството за 6 месеца. Говорителят на левицата обясни, че консултации предстоят и с останалите колеги от други парламентарни групи.

Мерджанов заяви, че намеренията на представители на РБ да демонстрират надежда за опозиционност не кореспондират с категоричните намерения на БСП и отношението й към действията на правителството от самото му начало.  „Следващите седмици остава да видим доколко заявената декларативност ще остане последователна.  Надявам се в близките две седмици окончателно да бъде уточнена темата за този вот и да бъде приключена процедурата по събиране на подписите”, заяви той.

Мерджанов обясни, че предстои в събота НС на БСП да конкретизира датата и мястото за провеждане на Конгреса през втората половина на месец април. По думите му трябва да бъде проведена и сериозна дискусия, която да даде усещането за алтернатива и за доверие у българските граждани, че една политическа сила в България може да промени нещата. „Няма значение какви ще са кадровите решения – важен е курсът, който е поела левицата, а именно несъгласие с неолибералния модел на развитие на България от последните 15 години, с водената сега дясна, подчертано либерална политика”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите политиката, която води и ръководството на партията, и на парламентарната група достатъчно красноречиво показа несъгласието си с водената в държавата политика. "Тя трябва да бъде подкрепена, защото това е основното”, категоричен бе той.

 „Едно трябва да е ясно – силна левица не може да има без БСП. Това се доказа в последните 25 години”, заяви Мерджанов. По думите му за това трябва партията да се стегне, да е наясно кой представлява, как взима легитимно решенията, как простира своите действия с коалиционните си партньори в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и търсене на нови съмишленици за други важни решения, за политиката , решена на Конгреса.  На въпрос за търсенето на партньорство с АБВ, Мерджанов отговори: „Докато АБВ участва в дясно правителство, ние няма как да постигнем съгласие за типа управление на държавата".

По повод предстоящите президентски избори, той заяви, че не е моментът сега да се поставят въпроси за президентска кандидатура, при положение, че пред българските граждани има по-сериозни проблеми като здравеопазване, образование, енергийни помощи.