Ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха възстановени отменените с Шестата поправка на Конституцията правомощия на Пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор бе очаквано. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, цитиран от БНР.

Той отправи апел към народните представители да се запознаят с обсъжданията на съдебните кадровици по този повод от края на миналата година преди да решат дали да подкрепят ветото на държавния глава или да го отхвърлят.

По думите му имаме преходен период, но имаме и пряко прилагане на конституцията. Ако погледнем параграф 23-ти, алинея 2 от конституционната промяна, ще видим, че там се казва - двете колегии изпълняват функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Той поясно, че колегиите трябва да изпълняват функциите си в пълнота.

Конституцията е дала много ясни и конкретни правомощия на двата нови съвета и мисля че с малка редакция на действащия закон те могат да се приложат практически още от този момент, но все пак изборът е на Народното събрание, допълни Славов.

Радев наложи вето на промените в НПК

Радев наложи вето на промените в НПК

С последните промени съдебната реформа е практически отменена