Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, съобщиха от Министерството на отбраната.

Форумът се е провел днес, като във фокуса са били темите за отбранителната готовност на ЕС и военната подкрепа на Съюза за Украйна.

Запрянов е заявил ангажимента на България към общите усилия на ЕС в подкрепа на Украйна и информира за предоставената от страната ни помощ, съгласно решенията на Народното събрание и правителството и е подчертал значението на Фонда за подпомагане на Украйна и Военната мисия на ЕС в подкрепа на страната като ключови инструменти за оказване на устойчива подкрепа от страна на Съюза. Служебният министър на отбраната подкрепи резултатите от стратегическия преглед на мисията и удължаването на мандата й.

По време на срещата министрите на отбраната подчертаха необходимостта от подобряване на отбранителната готовност на ЕС на фона на нарасналите заплахи за сигурността. Призоваха за развитие на иновативни военни способности и попълване на настоящия недостиг с използване на инструментите на ЕС.

Акцент се е поставил и на изпълнението на Европейската програма за отбранителна индустрия, която предвижда редица нови инструменти за насърчаване на развитието на отбранителни способности, както и на отбранителната индустрия, с осигурено европейско финансиране, като за целите на Програмата са планирани общо 1,5 млрд евро от европейския бюджет за периода 2025-2027 г. Очаква се обаче тази сума да нарасне за периода на следващата финансова рамка.

Очаква се Програмата да бъде одобрена от Съвета в края на тази година и от Европейския съвет в средата на следващата година.

В дискусията са взели участие помощник-генералният секретар на НАТО Ангъс Лапсли, заместник-генералният секретар на ООН Жан-Пиер Лакроа и председателят на подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент Мари-Агнес Цимерман.

Фон дер Лайен недоволна от капацитета на ЕС за производство на оръжия

Фон дер Лайен недоволна от капацитета на ЕС за производство на оръжия

"Защитата на Европа е преди всичко задължение на Европа."