Aзербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие свой офис в България през месец май още тази година, укрепвайки двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката.

Това заяви държавният глава Румен Радев след проведен в Баку видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Отварянето на офиса бе договорено миналата година в София по време на посещението на Алиев, а двамата президенти днес обсъдиха хода на подготовката му.

Азербайджан проявява сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, посочи Радев и допълни, че за целта ще се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта. Вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за нас чрез интерконектора между Гърция и България, но това е само началото, заяви Румен Радев.

Румен Радев и Илхам Алиев обсъдиха интерконектора с Гърция

Румен Радев и Илхам Алиев обсъдиха интерконектора с Гърция

Радев поднови поканата си към президента Илхам Алиев да посети страната ни в идващите месеци

За да задълбочим нашето сътрудничество във всички области не само в енергетиката, е нужен политически диалог на най-високо ниво, изтъкна държавният глава.

Партньорствата в сферата на високите технологии и продукция с висока добавена стойност са изключително перспективни, посочи Радев и даде пример за някои от тях - безпилотните летателни системи, аутомотив сектора, отбранителната индустрия, нефтопреработката, транспорта, сателитна космическа апаратура. Той изрази надежда, че сътрудничеството в тези сектори ще продължи да се развива.

Българският държавен глава е в Азербайджан по повод Десетия глобален форум в Баку, в който трябваше да участва. Това обаче няма да се случи, тъй като е дал положителен резултат от тест за COVID. Въпреки че се чувства добре и впоследствие му били направени още два теста, които били отрицателни, той отмени участието си в Десетия глобален форум.

В Баку Румен Радев говори за високи технологии, дронове и сателити

В Баку Румен Радев говори за високи технологии, дронове и сателити

Българският държавен глава ще проведе среща със своя колега Илхам Алиев