Бъдещ десен кабинет прогнозират от Новото време.

Ако десницата успее да се обедини и да събере 30-40 депутатски места в следващия кабинет, заедно с очаквания процент представители на ГЕРБ в следващия парламент, заедно ще успеят да съберат над 120 депутатски места.

Това прогнозира лидерът на Новото време Емил Кошлуков след края на Националния конгрес на политическата партия. Той припомни, че в момента Новото врем води преговори с всички политически партии, заставащи зад идеите на дясната политика.

От партията няма да се коалират единствено с БСП, ДПС, НДСВ и Атака, както и с БНД, тъй като до този момент тази политическа формация не е заявила категорично десните си убеждения. До две седмици се очаква да приключат преговорите между десницата.

Изборите за евродепутати и за българския парламент трябва да са в един и същи ден, заяви още Кошлуков. Според него тъй като колкото повече се усложнява технологията на изборите, толкова повече се насърчава търговията  с гласове.

По думите му НДСВ няма да напусне управляващата коалиция до края на мандата на това правителство.

Припомняме, преди седмица председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов заяви, че партията може да излезе от коалицията, ако настъпят обстоятелства, при които държавният и общественият интерес да бъдат засегнати.

Кошлуков не прогнозира големи резултати при един евентуален седми вот на недоверие срещу коалицията. Така обаче ще има повече публичност и гласност на идеите и позициите в парламента. Много от опозицията се страхува от въвеждането на мажоритарната система, коментира още той.

Според него въвеждането на подобен тип гласуване ще предотврати налагането на волята на политическите босове и феномена „ако аз съм послушен и слушам Костов, Доган, Царя и Станишев, утре пак ще съм депутат - един път от Силистра, друг път от Благоевград". 

По време на конгреса бяха приети и две резолюции, засягащи образователната политика и състоянието на политическия модел на страната.

От партията настоят за увеличаване на  финансирането за образование и наука с 30 % през 2009 година, като средствата, отделени за образование да бъдат не по-малко от 6 % от БВП.  Те настояват и за цялостна промяна на политическата инфраструктура на страната ни. Изпълнителното бюро на партията намаля от 21 на 11 души.

Новите лица в изпълнителното бюро са Румен Кривитски и Христо Дянков.

Начело на формацията отново е Емил Кошлуков. За негови зам.-председатели след тайно гласуване с бюлетини бяха избрани Юлияна Дончева, Мирослав Севлиевски и Красен Кралев. Националният съвет на партията нарасна на 95 души.