„Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес”.

Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който заедно с премиера Бойко Борисов направи обход на граничното преградно съоръжение в района на ГКПП – Лесово.

Двамата премиери първо облетяха оградата с хеликоптер. След това те се качиха на катер на ГД „Гранична полиция”, съпроводен от плавателни съдове на Гранична полиция и ВМС, за да инспектират организацията на охраната на черноморската ни граница.
На работна вечеря в Бургас снощи, в която участва и министър-председателят на Сърбия Александър Вучич, беше дискутирана темата за справяне с мигрантската криза в Европа и подпомагане на държавите, подложени на най-силен натиск.

Премиерът Борисов и правителството са свършили много работа, но не е справедливо България сама да поема защитата на границата си, защото не защитава само себе си, а всички нас, подчерта Виктор Орбан.

Той допълни, че щом приемаме, че именно тук се решава бъдещето на Европа, и подкрепата на Европа трябва да бъде насочена към България. На срещата в Братислава ще направя всичко възможно България да получи в максимална степен необходимата й помощ, заяви Орбан. Той сподели отличните си впечатления от охраната на границата.

Снимка 253264

Източник: пресцентър МС

"Тук много точно разбират какъв е действителният живот, няма европейски приказки, тук сме в абсолютната действителност. Най-големият проблем в Европа е наивността, на нея се основава политиката за мигрантите в Европа и затова имаме проблеми и 1 милион мигранти. Това е последица от добронамерената наивност. Когато става въпрос за сигурността, трябва да стоим с двата крака на земята”, коментира Виктор Орбан.

Трябва да е ясно, заяви премиерът Борисов от своя страна, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави.

Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск и затова подчертах неколкократно, че не искам да чувам само да се говори за солидарност с България.

На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро. От нашата страна на границата се веят българският и европейският флаг. Време е всеки от тях да си заслужи мястото”, подчерта Борисов.

Министър-председателят Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане. „Аргументът ми е много прост – ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС”, подчертна Орбан и увери Борисов, че може да разчита на Унгария в Братислава.

Снимка 253274

Източник: пресцентър МС

И двамата премиери призоваха Гърция да спазва задълженията си като шенгенска държава, като посочиха, че на срещата в Братислава ще очакват отговори по този въпрос.

Министър-председателят Борисов посочи коректността в отношенията с турските власти и подчерта, че ролята на преградното съоръжение не е да ни пази от Турция, а от нелегалните мигранти.
Бях първи в Турция и затова си навлякох прибързани коментари. След това пред същите тези флагове застанаха лидерите на ЕС и НАТО – Шулц, Могерини, Расмусен. За ултиматум не се говори вече. Днес благодаря на всички колеги в Европа за разбирането, че, хубаво-лошо, споразумението с Турция работи и мигрантската вълна сега е в пъти по-малка; че разбраха, че да поставяш ултиматуми на най-голямата икономика в Европа не е начинът.

Видяхте, че и турските колеги станаха по-диалогични. Облекчаване на визовия режим винаги може да се постигне за определена категория лица. В България има хора, които ежедневно пътуват – какъв е проблемът, когато се знае кои са? Другите остават на масата на преговорите”, посочи Борисов.