Премиерът Сергей Станишев отправи послание към водещите фирми в отбранителния сектор - да бъдат коректни и отговорни в реализацията на ангажиментите, които поемат с договорите за доставка на специална продукция и договорите за офсет.

Откривайки форума в София, посветен на офсетните поръчки, премиерът сподели с представители на световни компании в отбранителната индустрия, министри, депутати, експерти в областта на отбраната и икономиката вижданията на правителството по прилагането на офсета в България.

Офсетните споразумения започнаха да се реализират у нас сравнително от скоро, тъй като първата наредба е от 2004 г. и наскоро на базата на натрупания опит тя беше променена.
Офсетните програми се прилагат основно в модернизацията на армията, която в България по оценката на премиера значително се забави и стартира по същество едва през миналия мандат на правителството.

Всички средства, които са необходими за модернизацията значително надхвърлят отделяните за отбрана 2.6% от брутния вътрешен продукт на страната, макар че с този процент България е сред първите - „на четвърто или пето място", в целия Европейски съюз по разходи за отбрана, коментира премиерът.

Необходимостта от повече ресурси за модернизацията налага да търсим инвестиции за реализацията на обществени поръчки по начин, който да донесе допълнителни инвестиции не само в отбраната, но и в икономиката на страната, трансфер на технологии и разкриване на работни места, поясни премиерът, за да изтъкне значението на специалните обществени поръчки, за които именно се прилага инструментариума на офсета.

Той представи основните промени на наредбата за възлагане на специални обществени поръчки и поясни, че до последната регламентация се стигна след дълги дискусии между Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и енергетиката, защото отбранителното ведомство се стреми повече инвестиции да отидат в инфраструктурата а армията, но все пак водещото за правителството освен нуждите на армията, са и нуждите на българската икономика.

Трябва да се съчетае ползата за модернизацията на армията с ползата за българската икономика чрез трансфер на технологии и инвестиции в България, категоричен бе и министърът на икономиката им енергетиката Румен Овчаров.

Специалните обществени поръчки с компенсаторно (офсетно) споразумение са на стойност над 10 милиона лева без ДДС.

За тях по Наредбата е създаден междуведомствен съвет.
Стойността на компенсаторното споразумение не може да бъде по-малка от 110% от стойността на обществената поръчка.

Съотношението между директните и индиректните офсетни задължения е 30- 70 %.
Срокът за изпълнение на компенсаторното споразумение не може да бъде по-дълъг от 10 години след влизането му в сила