Надеждите си лайтмотивът на дискусиите по време на годишната конференция на началника на отбраната да бъде прагматизмът, изрази премиерът Пламен Орешарски.

Пред генералите от въоръжените сили, които ще заседават два дни на тема „Приносът на в реализирането на Инициативата на НАТО за свързаност на силите" министър-председателят призна, че в последните години сектор „Отбрана" страда от липса на средства, което се налага поради икономическата ситуация и ограничените бюджети за отбрана не само в България.

„Без да правя аналогии с това, колко е по-хубаво да си здрав и богат, бих искал да сме реалисти за възможностите и да намерим онзи баланс между необходимото и ресурсите, с който да постигнем максимален ефект на полезно действие", коментира премиерът.

Орешарски все пак подчерта, че очаква новият стратегически преглед на въоръжените сили, който в момента тече, да даде правилните отговори и насоки. Със законодателните изменения и промените в плана за развитие на въоръжените сили правителство е успяло да внесе известно успокоение, счита той.

Сега на дневен ред е въоръжението и техниката, както и развитието на инфраструктурата на отбраната, въпреки че финансовата ситуация не позволява сроковете да се достатъчно кратки, посочи Орешарски.

Премиерът благодари на всички висши военни служители за личната отдаденост и подкрепата, която оказват на българския народ.

"Благодаря ви за това, че когато северноатлантическите ни партньори говорят за България се чувствам горд не само като премиер, а като българин", завърши Пламен Орешарски.

Поканен за участие в началото на конференцията бе и военният министър Ангел Найденов. Той също не скри, че системното разминаване между потребностите и възможностите продължават да се отразяват върху отбранителните способности.

Найденов настоя, че намеренията са като резултат от стратегическия преглед през втората половина на 2014 година да бъде разработена и внесена в Народното събрание програма за развитие на въоръжените сили, включващата основните параметри или нов план с продължителност на реализация от 4 до 6 години.

Ще бъде изготвена финансово осигурена програма за модернизация, която да не остане само на ниво инвестиционни намерения, изрази надежди военният министър.