„Не признаваме резултатите от тези избори, които преминаха под знака на престъпления - купуване на гласове, манипулации, подмяна на бюлетини".

Около това становище се обединиха загубилите кметските избори в Пловдив, Смолян и Плевен досегашни кметове Славчо Атанасов, Дора Янкова и Найден Зеленогорски.

Заедно с председателя на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов те дадоха съвместна пресконференция в БТА, на която се обявиха срещу резултатите от изборите и поискаха касиране на вота.

По думите на Атанасов за първи път от 20 години насам има толкова сериозни сигнали за купуване на гласове. За първи път обаче има и свидетели, които са извървели целия път от уговарянето до купуването на гласа и предаването на парите, а след това тези хора са отишли да подадат сигнали в полицията и прокуратурата. „Това трудно ще бъде прикрито. Ако това бъде прикрито, ние като гражданско общество сме загубени", коментира председателят на ВМРО-НИЕ.

Той сподели, че вярва, че в България все още има надежда за демокрация. „Бях потресен от факта, че българи се продаваха по-лесно от ромите, които бяха демонизирани на предишните избори. Българи - основно млади момчета и момичета, се продаваха за 30 лева - да продадеш свободата си за 30 сребърника", негодува Атанасов.

Кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов сподели, че за него това не са първите избори, а осмите. „Не във всички съм участвал като кандидат, бил съм и председател на предизборен щаб", сподели опита си той.

По думите му обаче за първи път има толкова сериозна намеса пряко на правителство за влияние върху изборите. „В центъра на Пловдив се купуваха масово гласове, подаваха се сигнали на полицията, тя 4 часа не реагира на тези сигнали. В Столипиново се случваше същото", коментира Атанасов обстановката в изборния ден.

Той обясни, че дори и да са били разпитани няколко човека, не е бил извикан съдия, пред когото да бъдат потвърдени показанията по надлежния ред. По думите на Славчо Атанасов, това вероятно не е било направено, за да може под натиск свидетелите да се отметнат от тези показания.

„Ако продължаваме така - вървим към бананова република. Гладно стадо лесно се води, опърпано пиле, лесно се лови", коментира още Атанасов и предупреди: „Това е целта на занятието - много беден народ, който си продава гласа за 30 лв.".

Атанасов заяви, че не признава тези резултати и с гордо вдигната глава излиза от тези избори. „Дойдох на власт с 56 хил. гласа, а излизам от властта с близо 70 хил. гласа. Кметът загуби изборите с много повече гласове, отколкото, когато дойде на власт", направи собствен анализ Славчо Атанасов.

По думите му, въпреки обединението на „цялата държавна машина в Пловдив, мощната медийна подкрепа, най-мощната партия в Пловдив", ГЕРБ са успели да спечелят изборите за кмет на Пловдив с по-малко от 1% преднина. „По-добре една почтена и честна загуба, отколкото една престъпна и неморална победа. Разликата в Пловдив е само 2 хил. гласа. Цялата мощ на това управление се изсипа в Пловдив", спомни си още кандидатът за кмет на Пловдив.

Той посочи, че след изборите е имало огромни настроения за масови протести „в града на тепетата". По думите му, над 3 хил. са невалидните бюлетини в Пловдив. Атанасов е убеден, че огромна част от обявените за невалидни бюлетини са дадени за него. Той изрази надежда съдът да се произнесе скоро за ръчно броене на бюлетините, което да освети голяма част от изборните манипулации, направени от ГЕРБ.

„I'll be back" - с тази култова фраза на Шварценегер от Терминатор, досегашният кмет на Пловдив подчерта, че ще се бори и няма да се предава.

Колегата му по съдба от Плевен Найден Зеленогорски посочи, че е загубил изборите със 70 стотни от процента. Той припомни, че първоначално създадената около него коалиция със СДС, ДСБ и още 7 партии не беше допусната за участие в изборите. „Заличиха регистрацията ни и не им стигна. Регистрираха друга коалиция „За Зеленогорски", която игра срещу мен на изборите. Аз съм единственият човек в България с тази фамилия", негодува кандидатът за кмет на Плевен, борил се за пореден мандат.

Той посочи, че дни преди изборите са били отвъртяни болтовете на предно ляво колело на автомобила му, което едва не довело до фатална катастрофа, а при едно от посещенията му в село Славяново е бил последван от автомобил на МВР, като неговият личен автоможил е бил обискиран, без да бъде показана заповед за обиск. „Ако това не е натиск, не знам какво означава натиск", негодува Зеленогорски.

Той припомни, че охранителна камера в училището на плевенското село Бохот е заснела част от подменянето на бюлетините. Зеленогорски каза, че записът е в полицията и прокуратурата, като изрази надежда този видеоматериал да не изчезне. „7 души са видели този запис и могат да дадат показания. Схемата е разработена от опонентите ни. 168 секции има в Плевен. Дори и само по 2-3 бюлетини да бъдат сменени, опонентът печели изборите", обяви Зеленогорски.

По думите му, подменянето на бюлетини е било използвано масово в някои секции. „Настояваме освен за броене на действителни и недействителни бюлетини, за броене на всички други бюлетини. Членове на ЦИК от ГЕРБ са изнасяли бюлетини в пликчета. Имаме достатъчно данни и свидетели, за да докажем това в съда", убеден е Найден Зеленогорски.

По думите му, провеждането на тези избори са препотвърдили гениалния Алеко Константинов. „Хора с огромно влияние и много пари направиха каквото искат. Десетина кметове се отказаха да се явят на изборите заради огромен натиск. Много кметове на ГЕРБ, станаха техни кандидати също под натиск", коментира Зеленогорски.

„В България трябва да се каже „стига" на контролирания вот", заяви от своя страна бившият кмет на община Смолян Дора Янкова, също загубила изминалите избори. „Ние не можем да оставим младо общество, което да тръгне с манипулирана нагласа към изборите", каза тя.

Според Дора Янкова финансовата и икономическа криза са създали предпоставки за случващото се. „Това, което видях на втори тур ме потресе. Мъчно ми беше за моите съграждани. Поради тази причина още обмислям дали ще подам жалба. Не съм човек, който иска власт на всяка цена", обясни Дора Янкова.

Адвокат Соня Кавалджиева потвърди, че в жалбите, които са подадени от страна на ВМРО-НИЕ има искане за отваряне на чувалите с бюлетини. „Усмотрението е на самия Административен съд дали да се отварят чувалите", обясни адвокат Кавалджиева и допълни, че самият Изборен кодекс не дава много възможности за оспорване на изборните резултати.

Тя също определи категорично като закнонарушение, решението на ЦИК да удължи изборния ден с един час на първи тур.

Славчо Атанасов заяви още, че правителството дължи на Пловдив 74 млн. лв.  - 23 млн. лв. от софийския боклук; 6,5 млн. от спечелени проекти, парите за които Симон Дянков още не е дал; 2,5 млн. лв. за белодробна болница и до 74 млн. лв. за два заема за инфраструктура, спрени от Европейската банка за възстановяване и развитие.

По думите на Атанасов именно от тази банка са отпуснати средства на „двата любима града на правителството" - София и Бургас. Атанасов посочи, че е изпратил 28 официални писма до вицепремиера Дянков и до премиера Бойко Борисов за пловдивските пари. От тях обаче и до днес няма нито един официален отговор.

Тримата вече бивши кметове обещаха, че ще информират за нередностите всички европейски институции, ЕП, ЕК и еврокомисарите, включително българските евродепутати.