Управляващите не могат да правят бюджети. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП Лява България” Корнелия Нинова пред БиТиВи. За това говорел фактът, че и тази година се прави актуализация на бюджета за 2015-а. Бюджетът на следващата година няма да бъде изпълнен, убедена е социалистката.

Нинова прогнозира, че българите ще бъдат по-бедни през 2016 г., защото ще имат по-големи разходи, но ще разполагат със същите пари, с които и сега. Всички следващата година ще плащат по-големи осигуровки и винетки, както и по 740 лв. на човек заради новия дълг на стойност 5 млрд. лева.

По думите на Корнелия Нинова тези милиарди са за покриване на недостига в бюджета и за връщане на стари заеми. Това по нейни изчисления означавало, че догодина България ще харчи повече, отколкото произвежда.

Социалистката е убедена, че имало възможност държавата да не взима този заем, а да се използват пари от резерва. Към септември той бил около 11.5 млрд. лв.

Червените били призовали парите да се вземат оттам, а не да се тегли нов дълг при високи лихви.

По отношение на приходната част в бюджета, Корнелия Нинова смята, че политическата грешка е умишлена, защото били заложени по-малки приходи, за да могат те да бъдат преизпълнени и след това да се каже, че това правителство работи много добре. Нинова подчерта, че това преизпълнение ще се преразпределя субективно от премиера Бойко Борисов.

„За 2016 г. са предвидили 2 млрд. капиталови разходи и не е предвидено къде ще отидат те, затова аз им казвам „джобните пари на министър-председателя", добави социалистката. 

Тя е категорична, че сериозният удар в Бюджет 2016 е по социалните плащания, които са замразени. Нинова смята, че това е икономически проблем, защото няма да стимулираш приходи без вътрешно потребление.

Неразумно е да имаш 100 лева, да ги държиш на влог за 2 лева лихва, при което да имаш сметка, която да платиш и да теглиш заем с 5 лева лихва”, недоволна е Нинова.

Тя е категорична, че бюджетът в никакъв случай не е реформаторски. Тя настоява той да се актуализира в края на 2016 г., особено в социалната част.

Червените не биха предложили вдигане на данъците, а по-скоро подобряване на икономиката и подобряване на събираемостта на данъците.