Българските граждани в Испания могат да гласуват в секциите по местоживеене, съобщават от външно министерство. 

Във връзка с ограничителните мерки срещу коронавируса посолството ни в Мадрид бе информирано от испанските компетентни власти днес, че при наличие на избирателна секция в автономната област по местоживеене, желанието на българските граждани да гласуват в други автономни области няма да се счита за уважителна причина за пътуване.

Към момента в Испания заради пандемията от коронавирус и във връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. Великденски празници свободното движение между отделните автономни области е забранено, като страната е в т.нар. състояние на тревога до 9 май 2021 г.

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Това заяви проф. Красимир Калинов, експерт по изборните права и бивш член на ЦИК

На територията на Кралство Испания са образувани 53 избирателни секции за изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. Те са разположени в областите с най-многобройна българска общност. Тяхното местоположение и адреси могат да бъдат видени тук: https://mfa.bg/embassies/spain/ns2021/3760

Задграничните ни представителства в Испания - в Мадрид, Барселона и Валенсия, са в готовност да издават сертификати, доказващи гласуването като уважителна причина, на български граждани, в чиято област на местоживеене няма разкрита избирателна секция.

Молби за издаване на сертификати, придружени от копие на български документ за самоличност и испанска карта за пребиваване (NIE), могат да бъдат изпращани на имейл адресите на съответното задгранично представителство:

  • За Консулски окръг - Мадрид (Мадрид, Кастилия и Леон, Астуриас, Страната на Баските, Андалусия, Ла Риоха, Екстремадура, Наварра, Кантабрия, Галисия, Канарски острови, Сеута и Мелия): Еmbassy.madrid@mfa.bg;
  • За Консулски окръг - Валенсия (Валенсия, Мурсия, Балеарски острови и Кастилия Ла-Манча): Сonsulvlc@mfa.bg;
  • За Консулски окръг - Барселона (Каталуня и Арагон): Сonsulate.barcelona@mfa.bg

На официалната интернет страница на посолството https://mfa.bg/embassies/spain/news, както и в раздела Избори - https://mfa.bg/embassies/spain/ns2021/3492, своевременно се публикува информация, свързана с организацията и провеждането на вота.

Подробна информация за изборите може да бъде намерена и на сайта на МВнР: www.mfa.bg.

Сънародниците ни могат да гласуват в 69 държави на 4 април 2021 г.

Сънародниците ни могат да гласуват в 69 държави на 4 април 2021 г.

Лихтенщайн е единствената държава, която е отказала подобна възможност

Задграничните представителства на Република България в Испания са на разположение на българските граждани за предоставяне на допълнителна информация както по електронната поща, така и по телефон:

  • Посолство на Република България в Мадрид: +34 91 359 7611;
  • Генерално консулство във Валенсия: +34 963 690 921;
  • Генерално консулство в Барселона: + 34 937 969 950.