Българите в Република Северна Македония поискаха да са част от работната група за конституционни промени, съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирани от Tribuna.mk.

Те са изпратили официално писмо до премиера Димитър Ковачевски.

В писмото сдруженията на българите в Северна Македония, подписали писмото, поздравяват властите за формирането на работната група за конституционни промени и заявяват, че тя е стъпка напред в решаването на въпроса за включване на българския народ в Преамбюла на Конституцията, а с това и гарантиране на правата и свободите на неговите членове.

Предложението е представители на македонските българи да бъдат включени в работата на комисията, като самите сдружения на македонските българи да предложат кои хора да вземат участие в дейността ѝ, съобщава БНТ.

Проф. Кирил Топалов: Трябва да сме по-остри спрямо провокациите от РСМ

Проф. Кирил Топалов: Трябва да сме по-остри спрямо провокациите от РСМ

Северна Македония не иска да влезе в ЕС

В писмото те посочват, че с невключването на българите в Конституцията на страната през 1991 г., а и след това с всички конституционни промени, е сторена голяма историческа неправда, тъй като именно българският народ е най-конструктивният елемент при провъзгласяване на независимостта на страната, нейния път към НАТО и ЕС.

Писмото е подписано от сдружения и организации на българите от Скопие, Прилеп, Охрид, Кавадарци.

Опозиционни партии в РСМ бойкотират работната група за промени в Конституцията

Опозиционни партии в РСМ бойкотират работната група за промени в Конституцията

Настояват за реципрочност от България