Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите партии в Република Северна Македония могат да предложат свои представители в работната група, която трябва да подготви промени в Конституцията на страната, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза, че без да има гарантирано мнозинство от 2/3 в парламента на страната, работната група е напълно неоснователна, съобщава БТА.

Според него правителството политизира процеса на конституционни промени.

Няколко дни по-рано Мицкоски предложи промени в Конституцията, по примера на Основния закон на Хърватия, който е национален, с изброени малцинства. Предложението обаче предизвика реакциите на албанските партии в РСМ.

Една от тях - "Алтернатива", която преди промените в правителството беше част от управляващото мнозинство в страната, обяви, че също няма да участва в работната група.

РСМ променя Конституцията си, съобщи Жозеп Борел

РСМ променя Конституцията си, съобщи Жозеп Борел

Новината дойде по време на първия Съвет за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз-РСМ

"За нас не може да има работна група за изготвяне или подготовка на промените в Конституцията, докато няма политически консенсус между политическите партии за подкрепа на тези промени, чрез които пътят към интеграцията на държавата в ЕС да бъде отворен. Освен това "Алтернатива" не може да седи на обща маса и да обсъжда тази тема с партии, които все още не са се обявили, че предлагат поправки за борба с корупцията", заяви Зекирия Ибрахими от политическата формация.

Демократичният съюз, който също беше част от управляващото мнозинство преди промените в правителството и има един депутат - председателят на партията Павле Траянов, повтори тезата си, че иска реципрочност от България, поради което няма да участва в работната група за конституционни промени.

"Преди да започне процедурата по вписване на българите в Конституцията, е необходимо България да осигури реципрочност, македонците да бъдат признати и да могат да се организират и обединят чрез създаване на културни центрове, граждански сдружения, политически партии и други форми на сдружаване, с цел подхранване и утвърждаване на културните, езиковите, историческите и други особености - права, които имат всички етнически общности в Македония, включително и българите", подчертават от Демократичния съюз.

Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го правят и окупаторите!

Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го правят и окупаторите!

Така той коментира думите на Николай Милков

Вчера и от партия "Левица", която разполага с двама депутати в парламента, обявиха че няма да участват в работната група, защото това би било предателство.

"Думите на Мицкоски, че ВМРО-ДПМНЕ е решила да не номинира представители в работната група за конституционни промени, които са необходими за продължаване на европейския път на страната, е само още едно потвърждение, че Мицкоски е против ЕС и е пълен заложник на "Левица", изтъкнахаот СДСМ.

Според управляващата партия "Мицкоски просто следва председателя на "Левица" Димитър Апасиев и заедно са против ЕС.

От СДСМ обаче подчертаха, че няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и "рамо до рамо с гражданите и ще разобличат пропагандата на "Левица" и Апасиев".

Предложения за членове за работната група за конституционни промени могат да бъдат правени до понеделник, 10 април.

МВнР в Скопие отрече вписването ни в Конституцията на РСМ да е обсъждано от Османи и Милков

МВнР в Скопие отрече вписването ни в Конституцията на РСМ да е обсъждано от Османи и Милков

РСМ иска възможно най-скоро да бъде сформирано редовно българско правителство