Нито е получено, нито е обсъждано между външните министри на България и Република Северна Македония искане за включване на българите в Конституцията на РСМ. Това съобщиха от министерството на външните работи в Скопие, цитирано от БТА.

Процесът е вътрешен въпрос, който е свързан с преговорите за членство на РСМ в Европейския съюз и в този контекст няма възможност за политическа воля за включване на чужди граждани и институции, включително и от България, пишат още от македонското външно министерство. Уточняват, че предстои парламентът на страната да вземе подобно решение, суверенно и в съответствие с дългосрочните интереси на гражданите на Северна Македония.

РСМ ще продължи политическия диалог с България, в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, за което се надява възможно най-скоро да бъде сформирано редовно българско правителство, става ясно още от съобщението.

Повод за него стана изказването от Брюксел на външния ни министър Николай Милков, който заяви, че през вчерашния ден е разговарял с македонския си колега Буяр Османи във връзка с вписването на българите в Конституцията на РСМ.

"Вчера разговарях кратко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Този диалог трябва да продължи, стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме промените, които те правят", поясни той.

От Брюксел напомнят на РСМ да променят Конституцията си

От Брюксел напомнят на РСМ да променят Конституцията си

Европейската комисия очаква окончателните резултати от изборите у нас