Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар Антъни Блинкън по време на втория ден от заседанието на външните министри на НАТО в Брюксел.

Двамата са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса, с който разполагаме, съобщава БНР.

На въпрос дали секретарят Блинкън е поел ангажимент, министър Милков отговори утвърдително и също така е заявил, че ще се обърне към Пентагона за тази цел.

Запитан дали е бил обсъждан въпросът България да предостави оръжията, чиито срок изтича, на Украйна и в замяна да получи модерно американско оръжие, той отговори: " Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс и ще имаме две или три години напред, в рамките на които ние няма да имаме други възможности въобще да защитаваме въздушното пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците".

Решението той прехвърли върху "бъдещо правителство най-вероятно".

Милков коментира и назначението му от вчера на поста постоянен представител в НАТО до края на месеца.

"Имаше въпрос към мен в парламентарната комисия по външна политика: "Защо служебното правителство не изпраща постоянен представител в НАТО?". Той отрече да е предлагал своята кандидатура

"Това решение е взето на други нива. Най-вероятно ще се случи до края на месеца", добави той.

Сменят посланици, местата им заемат министри и главният секретар на МС

Сменят посланици, местата им заемат министри и главният секретар на МС

Радев трябва да издаде указ за девет посланици

Министър Милков е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи във връзка с вписването на българите в Kонституцията на страната.

"Вчера разговарях кратко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Този диалог трябва да продължи, стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме промените, които те правят", поясни той.

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Военният министър: Две частни фирми имат договори за снаряди

Димитър Стоянов не знае дали са за Украйна, а фирмите са към Министерство на икономиката