Гражданска инициатива „България без дим" призова Радан Кънев да поеме публична отговорност заради нарушаване на закона за тютюнопушене в закрити обществени места.

В открито писмо „България без дим" отбелязва, че на 2-ри април 2015 година българска медия е публикувала снима, твърдяща, че Кънев пуши цигара на закрито в ресторант  в гр. Добрич.

Усъмнихме се в публикацията заради източника. Но проверихме и потвърдихме - чрез наши, собствени източници - че сте били в този ресторант в Добрич наскоро, подчертават в писмото, което е изпратено на 7 април 2015, международния ден на здравеопазването, до емейл-адреса на народния представител и съпредседател на „Реформаторския блок" както и до адреса на партия ДСБ, но не е получен отговор.

„Затова ви питаме дали е вярно констатираното на снимката - дали сте пушили на закрито в този ресторант? Ако това е така, то като народен представител и една от малкото публични личности, призоваващи за морал в обществените дела и строго спазване на законите, очакваме от вас да поемете публично отговорност за това ваше нарушение на закона", призовават от България без дим".

От гражданската инициатива предлагат на депутата да се обърне към „РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение".

Нещо повече - очакваме както от вас, така и особено от здравния министър Москов - който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството - да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито, допълват от „България без дим".

В края на отвореното писмо гражданската инициатива изброява най-основните проблеми със забраната за пушене на закрити места: пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда; липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място", която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

„Сигурни сме, че нямаме различия по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас - на които сме делегирали да ни представляват в управлението - можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора", завършва писмото.