Усилията на България се припознават в световен мащаб. Макар в страната ни да не се наблюдават прояви на антисемитизъм, България организира и създава условията и политиките, които могат да послужат за пример на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

С това се похвали заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на пресконференция, посветена на дейността по борбата с антисемитизма и постигнатото през 2019 г. в настоящата област.

"В европейски и световен мащаб могат да се взаимстват политики и мери от нас, които биха могли да се изполват от другите държави в борбата срещу антисемитизма", изтъкна заместник-министърът.

Създадена е контактна група към Националния координатор по борба с антисемитизма. Целта е да създаде механизъм, с който се да атакуват проявите на антисемитизъм и да се създаде превенция, с която институциите да могат да реагират, когато имат сигнали. Контактната група е уникално явление в европейски мащаб, което позволява да бъде създадена координираност между отговорните за атакуваните държави от антисемитизма, обясни Георгиев.

България – с най-малко антисемитизъм в ЕС

България – с най-малко антисемитизъм в ЕС

Председателят на еврейската

Дейността на правителството и усилията на държавата са да бъде адекватна в адресирането на проблемите и предизвикателствата на тази зараза не само в Европа, но и в целия свят се наблюдават прояви на антисемитизъм. България желае да бъде на достатъчно голяма висота, за да създава сигурност за гражданите си, незвисимо от своя етнос и регилия, подчерта зам.-министърът.

Опитът и добрите практики, които могат да се взаимстват от нас са много и заключенията са, че в България безпокойствието от наличието на антисемитизъм не бива да бъде голямо, тъй като държавата адресира проблема по най-правилния начин, акцентира Георг Георгиев.

"Страната ни трябва да се превърне в място, освободено от антисемитизма и езика на омразата. България е страна, която показва уменията си да се бори срещу такива явления, които представляват заплаха за много хора и много държави по света", изтъкна той.

През последните годни борбата срещу езика на омразата става значим приоритет на държавните институции и ролята на медиите е изключително важна. "Не е проблем, че има антисемитизъм, а в България той е по-малък в сравнение с други държави. Проблем е, когато твърдим, че няма антисемитизъм и си затваряме очите за грозни прояви на човеконенавист", включи се доцент Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

Борбата срещу антисемитизма трябва да се институционализира, когато има такива тревожни прояви. Борбата не означава само превенция, а за нас е важно да обърнем внимание на подрастващите, на образованието и на младите хора в страната, настоя доц. Оскар.

Примери за насърчаване на езика на омразата и проявите на антисемитизма са поругаване на синагогата, разпространение и продажба на нацистки сувенири пред храм-паметника "Александър Невски" и по Черноморието. За съжаление не може да се реши проблемът с разпространението и продажбата на такива сувенири, но в повечето случаи търговците ги разпространяват, обясни председателят на "Шалом".

Прокуратурата е сезирана за един боен клуб за разпространениен на нацистка идеология. Сезирана е Комисията за защита на дискриминацията (КЗД) за изказвания на хора и организатори за така наречения "Луков марш".

Заместник-министър Георг Георгиев и доц. Александър Оскар се надяват престъпниците, коити извършват подобен тип престъпленията, да могат да получават ефективни осъдителни присъди, а не само административна санкция.