България трябва да дава приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния, призова говорителят на Европейската комисия за енергийните проекти и регионалната политика Якуб Адамович, съобщи БНР.

В отговор на журналистически въпрос Адамович коментира проекта за газов хъб "Балкан", както и думите на премиера Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България.  

„Кой съм аз, че да коментирам българския премиер! По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор.
Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме.
По отношение на интерконекторите в региона, в Комисията смятаме, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, като интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния, както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани.” – посочи Адамович.

Той посочи и решенията за преодоляване на енергийната зависимост от Русия:   

 „Разбира се, диверсификацията предполага няколко вектора. По отношение на втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир.
Разбира се, няколко страни в Централна и Източна Европа са зависими в много по-голяма степен от един източник, отколкото Испания и Португалия.
Но ние сме заложили този момент в енергийния съюз, и мащабите на тази зависимост вече се променят. Другият начин да се намали зависимостта от външен източник е като се намалят поръчките. Например, като се инвестира в сградите, така че те да са по-ефективни от енергийна гледна точка и да се нуждаят от по-малко газ за отоплението си.”