Македонските българи призовават българските държавни мъже да не правят никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие в РС Македония. Равноправието на сънародниците ни не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще, заявиха самите те.

Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона. Призивът на организациите на македонските българи в РС Македония е изпратен до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателите на ПГ на политическите партии, предаде БГНЕС.

Сънародниците ни от другата страна на Гюешево припомнят, че на 12 октомври са се обърнали с призив към тях да защитят решително техните права като българи в РС Македония, тяхното достойнство и съществуване като цяло.

България протяга ръка за диалог с РСМ:

България протяга ръка за диалог с РСМ:

Защитаваме позицията си на всяко ниво

"Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония", се казва в документа.

Те заявяват готовността си да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани "втора категория".

"Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност", се казва в обръщението.

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

Бил постигнат напредък при изграждането на доверието между двете страни

Сънародниците ни в Македония уточняват, че над 120 хиляди от тях са и граждани на Р България, на базата на доказан български произход, а други десетки хиляди са в процедура за получаване на българско гражданство.

Очакванията им са българските държавници да имат аргументирана и ясна позиция н, заявявана досега да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана.

"Апелираме към Вас: не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония", призовават от организациите на македонските българи.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната", заявяват те.

"Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение "Македонско-Българско приятелство"- Скопие, от Сдружение "Трибуна"-Прилеп, от Сдружение "Коридор 8"- Скопие, от Сдружение "Интеракция"- Охрид, Сдружение "Единство"- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), отново се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

"Както нееднократно сме заявявали, заявяваме и сега- ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще", подчертават македонските българи.