Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между България и Северна Македония Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Скопие в ЕС.

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", отбеляза Бучковски, цитиран от БГНЕС.

Северна Македония между рационалния подход и нагласите от миналото

Северна Македония между рационалния подход и нагласите от миналото

Историческата наука попада под определени влияния, в резултат на което се появяват легенди и митове, конкуриращи науката и фактологията. А формираните нагласи и представи винаги са далеч по-трайни.

Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

По думите на Бучковски срокът за работата на тези работни групи можел да бъде съкратен. Той е убеден в това, но ситуацията щяла да бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на януари.

"През 2022 г. очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", убеден е Бучковски.

Все повече българи искат уреждане на отношенията ни с РС Македония

Все повече българи искат уреждане на отношенията ни с РС Македония

Над 70% смятат, че това е приоритет пред членството на Скопие в ЕС

По повод на твърденията на лидера на македонската опозиция Христиан Мицкоски, който настоя, че Кирил Петков не бил храбър политик, специалният пратеник коментира следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии."

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски посочва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците.

"Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за Цар Самуил", поясни още той. 

Предателство на българската кауза в РСМ било политическо самоубийство

Предателство на българската кауза в РСМ било политическо самоубийство

Не може да жертваме българската идентичност в името на бизнес отношения, убеден Кирил Топалов