71,1% от българите смятат за най-важно уреждането на отношенията на България с Република Северна Македония, а не дали Скопиe ще стане член на Европейския съюз. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.

На обратното мнение са 7,5%, докато останалите 21,4% се колебаят.

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни с РСМ изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. И при тях обаче делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемните отношения с България, не надвишава една десета.

Висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата са най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС. Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. Така например, в София, където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти - онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са едва 2%, а на обратното становище са близо 80%.

Снимка 556628

Източник: Галъп интернешънъл

"Галъп" отчита, че сред електоратите на партиите на практика има единодушие - над 80% от привържениците на ПП и на ГЕРБ смятат, че уреждането на отношенията е приоритет, а след това идва пътят на Скопие към ЕС. Въпреки че малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, и там най-сериозното натрупване е в опцията "уреждането на отношенията е най-важно". Малко по-осезаем дял колебание спрямо общата картина има и при привържениците на БСП.

Съпоставката на социологическата агенция с ноември миналата година, когато този въпрос отново бе зададе, сочи, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Над 1/3 от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Според "Галъп" това означава, че структурата на мненията на обществото може би кристализира.

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие

През 2020 г. отново най-голям е бил делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите - до около 60% от всички запитани от тях през миналата година не могат да преценят коя от двете опции да изберат.

Относно наложеното от страна ни вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС през лятото на 2021 г. 70% от запитаните са били на мнение, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото. 19,3% пък смятат обратното, а една десета се колебаят.