България е готова да приеме еврото от 1 януари 2023 г., но финансовият министър Владислав Горанов не иска да избързва, притеснен е за репутацията на страната, ако не ни приемат.  "Ако през април 2020 г. попаднем в механизма ЕРМ 2, то тогава на 1 януари 2023 г. е реалистично да приемем еврото", обясни той пред "Дарик".

Думата на 2019 г. е растеж, обясни той за изминаваща финансова година, а ЕРМ 2 ще бъде думата на 2020 г. По думите му, няма да кандидатстваме, преди да сме сигурни, че ще ни приемат, защото репутационните щети при отказ ще са много големи.

Той коментира, че "растежът се мери като съотношение на миналото и настоящето - порасна икономиката на страната, кредитният ни рейтинг, нараснаха доходите, порасна мандатът на сегашното правителство, общо взето България се движи в правилната посока и това е удовлетворяващо".

Борисов и Горанов хвалят кредитния рейтинг, изпреварващ всички на Балканите
Обновена

Борисов и Горанов хвалят кредитния рейтинг, изпреварващ всички на Балканите

Премиерът предлага Сачева на мястото на Петков и освобождава Николова в Перник

Горанов очакваме тази година икономиката да реализира ръст от 3,6%, който е един от най-добрите в ЕС. Според финансовия министър това няма как да не ни радва, особено в контекста на сътресенията в глобалния свят, търговските напрежения между САЩ и Китай, между САЩ и някои европейски страни и Брекзит, който също се отразява на очакванията за развитието на европейската и световната икономика.

Процесът за присъединяването на България в ЕРМ 2 се движи според предварителните консултации с нашите европейски партньори, коментира още той и добави, че след проверката на шестте банки от ЕЦБ, е имало необходимост две български банки да засилят капиталовите си буфери, като е отнело малко време те да разработят своите планове и да бъдат утвърдени от ЕЦБ и от БНБ. В момента текат сроковете, в които тези планове ще бъдат изпълнени.

Сега изчакваме положителна оценка на ЕЦБ за изпълнението на плановете за увеличението на капиталовите буфери на двете наши банки.

Реалистичните срокове България да влезе в т.нар. "чакалня" за еврозоната са до края на април 2020 г. Според Горанов, заради валутния борд и фиксирания валутен курс, нашата страна няма причина да стои в ЕРМ 2, но такива са правилата и там престоят е минимум две години. 

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка