200 делегати от 28 области и 128 общини се събраха на Втория редовен конгрес на партия „Ред, законност, справедливост" (РЗС), който се провежда в зала 3 на НДК. На конгреса представянето на предстоящите местни избори беше определено като основна и най- близка цел на партията.

Делегатите получиха поздравителен адрес от кандидата за кмет в София на десницата, СДС, ДСБ и подкрепен от РЗС Мартин Заимов. В обръщението си към делегатите Заимов заявява, че редът, законността и справедливостта ще бъдат водещите приоритети в следващия кметски мандат.

Делегатите бяха поздравени и лично от зам.-председателя на ДСБ Даниел Митев, който изтъкна пред тях, че сега е моментът София да удари шамар на бившите комунисти и на техния кандидат за кметския пост. Всички знаят че България е в упадък заради едно безхаберно правителство - правителството на тримата чужденци, които от самото начало не се занимават с нищо друго, освен да възстановяват междукартелните си отношения. Не знаят нито какво е демокрация, нито какво е свобода и единственият начин да го разберат е опозиция, допълни Митев.

Делегатите бяха поздравени и от основателя на Съюза на работодателите в България Васил Василев, който каза, че не е доволен от сегашното управление и подчерта, че е необходимо да бъдат идентифицирани обществените проблеми, да бъдат подредени по важност, а след това да бъдат посочени пътищата за тяхното разрешаване и обещаното да бъде изпълнено.

В отчетния си доклад главният секретар на РЗС Яне Янев наблегна на огромната пропаст между случващото се в страната и върхушката на властта. Българският народ е загубил всякаква надежда за политически морал, посочи той.

Страната и държавата са две противоположни величини, изтъкна още Янев и допълни, че гражданите се задъхват от проблеми, а във върхушката на държавата олигархията продължава да преразпределя по познати порочни схеми и тази същата държава остава глуха, а вече и сляпа за случващото се в България.

Страната ни е на едно от последните места в Европа по жизнен стандарт, тя е най-корумпираната държава и най-недемократичната страна в Европейския съюз, изтъкна още Янев. Той посочи още, че в гласуването в огромна степен е по интереси, а не по съвест и че мнозинството не гласува, а малцинството продължава да управлява.

Янев подчерта, че е необходима политическа сила, която да върне надеждите на хората и заяви, че е необходимо изграждане на управленска алтернатива с широк кръг граждански сдружения, да бъде ангажиран политически обществен и експертен потенциал, който да подготви нов модел на управление на българската десница. Ние можем и трябва да превърнем РЗС в партия, която да запълни огромния вакуум в политическото пространство, заяви Янев.

Той подчерта, че е изключително важно на местните избори хората да покажат, че са готови на радикални стъпки срещу правителството и за една нова демократична България.

Вторият конгрес на РЗС определи 121 собствени кандидатури за кметове и водачи на листи и 50 коалиционни.

„Сега „Ред, законност, справедливост" - партия на по-малко от две години излиза самостоятелно със собствени кандидатури за кметове в 115 български общини", изтъкна лидерът на партията Яне Янев.

Той каза, че това дава основание на партията да преоцени реалностите и заяви, че целта й ще бъде намерението РЗС да стане политическа сила номер едно в дясното пространство.

Конгресът избра за председател на партията Атанас Железчев.
Лидер на РЗС продължава да бъде Яне Янев, както е според устава.