Търговско-икономическите връзки между България и Армения изостават от нивото на активния политически диалог между двете страни и трябва да се работи за тяхното активизиране.

Около това мнение се обединиха президентите на България и на Армения Георги Първанов и Серж Саркисян, които участваха в откриването на съвместен българо-арменски бизнес форум.

Форумът е в рамките на официалното посещение на арменския президент у нас. Президентът Първанов изрази увереност, че търговско-икономическите отношения между България и Армения имат своето добро бъдеще.

"Доверие" е ключовото понятие, когато става дума за потенциала на икономическите ни отношения, каза още президентът, цитиран от БНР.

Георги Първанов изрази надежда, че на бизнесфорума ще бъдат дадени идеи за разнообразяване на структурата на стокообмена и отбеляза, че настоящата структура е твърде скромна.

Длъжни сме да влезем в нова конкурентна среда, не можем да разчитаме единствено на добрия спомен от миналото, а това предполага много високо качество на българското присъствие на арменския и на съседните пазари, изтъкна президентът Първанов.

Сред другите сфери за сътрудничество той посочи туризма и енергетиката.

За Армения най-важен е въпросът за алтернативно снабдяване с газ, отбеляза той. Сред трудностите за икономическите връзки представителите на бизнеса посочиха решаването на транспортния въпрос, на административни въпроси като транзитните такси, застраховането на стоки, по-бързото преминаване през граничните зони.

В края на визитата си у нас арменският президент и българският държавен глава присъстваха на откриването на изложба на Сергей Параджанов в Галерията за чуждестранни изкуства.