Ядрената енергия дава независимост, автономност и сигурност на всяка страна. Това заяви президентът Румен Радев на официалното представяне на Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия до 2050 година. Събитието се проведе в рамките на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) в Дубай, Обединени арабски емирства.

Документът, приет от 22 държави, подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода от 2020 г. до 2050 г. за ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С.

Освен България декларацията подкрепиха също Гана, Канада, Корея, Мароко, Молдова, Монголия, Нидерландия, ОАЕ, Обединеното кралство, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Франция, Финландия, Чехия, Швеция, Япония.

Снимка 644417

Източник: Президентство

Българският държавен глава отбеляза необходимостта от декарбонизиране на икономиката, която обаче изисква значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници като слънчеви и вятърни инсталации, чийто капацитет е ограничен. Той посочи, че възможностите за развитие на този вид възобновяеми енергийни източници е препятстван от редица фактори - метеорологичните условия, липсата на достъпни технически решения за съхраняването на енергията, както и финансови ограничения.

Радев заяви, че България подкрепя съвместната инициатива, тъй като тя обединява усилията за преодоляване на предразсъдъците спрямо ядрената енергия. Той открои опита на страната ни, в която вече пет десетилетия безопасно и ефективно функционират ядрени реактори.

"Разбирам притесненията на някои правителства, но като президент на държава с успешен опит, убедено твърдя, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх и притеснения", изтъкна президентът.

По негови думи климатичните цели могат да бъдат постигнати само ако реалността бъде приета и се приложат мъдри и постижими решения за нашето бъдеще. Радев и призова за обединени усилия в тази насока.

Снимка 644416

Източник: Президентство

Съгласно приетата декларация страните се ангажират да експлоатират атомните електроцентрали отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и отговорно управление на отработеното гориво в дългосрочен план. Друг от ангажиментите включва мобилизация на инвестициите в ядрената енергетика, включително с покани към международни финансови институции и банките за регионално развитие за насърчаване на ядрената енергетика в кредитната политика на техните организации.

Министърът на енергетиката Румен Радев на свой ред изрази увереност, че ядрената енергия ще играе важна роля като гръбнак на бъдещата декарбонизирана енергийна система и може да осигури стабилно и сигурно електроснабдяване на предвидими и конкурентни цени в дългосрочен план.

Той изтъкна, че България успешно оперира своята АЕЦ "Козлодуй" повече от 45 години при стриктно спазване на най-високите стандарти за безопасност. Той допълни, че страната ни планира изграждането на нови блокове в Козлодуй, удвоявайки ядрения си капацитет до 2035 г. В същото време страната ни активно диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво, подписвайки договори с "Уестингхаус Електрик Швеция" и "Фраматом".