Васил Левски е национален герой на България, но освен че е българска светиня, той се е борил за свободата на всички балкански държави.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пленарните разговори между делегациите на България и Сърбия. Сръбският премиер Мирко Цветкович е на двудневно посещение в страната ни.

Той допълни, че всяка година на 19 февруари паметникът на Апостола събира на едно място президент, премиер, председател на Народно събрание, кмет на София, кмет на Карлово и целият елит на държавата, независимо от отношенията между тях.

Убеден съм, че с вас, г-н Цветкович, ще намерим форма, с която това недоразумение или този конфликт да бъде изчистен, защото България и Сърбия имат много работа по пътя й към европейската интеграция, както и за развитието на нашия регион, инфраструктурните проекти, междугазовите връзки, за да си позволяваме да харчим толкова енергия в неща, които само ни връщат към миналото, каза още министър-председателят на България.

Бойко Борисов изказа съжаление, че посещението на сръбския му колега се развива на фона на протести, но изрази увереност, че заедно могат да тушират недоволството на българските граждани.

Аз напълно разбирам вашите чувства и не само вашите, но и на целия български народ, когато говорим за личност като Левски и бих искал да кажа, че с него се гордеят целите Балкани. Той е герой и Сърбия в еднаква степен заедно с вас се гордее с неговата личност, заяви Цветкович.

Той подчерта, че намерението на сръбските власти никога не е било да забранят това възпоменание.