България и Унгария трябва да създадат обща политика на действие и обща позиция за случващото се на Балканите и в Косово.

Това каза президентът Георги Първанов след срещата си с унгарския президент Ласло Шойом, предаде БНР.

Дипломатите на двете страни са се обединили с посока единна политика по темата Косово.

"Надявам се, че изборите, проведени в Сърбия, ще бъдат тълкувани като ясен знак за европейското бъдеще на тази страна и нейното правителство ще развива конкретни отношения с ЕС, включително и по темата Косово", посочи Първанов.

Двамата президенти се обединиха около идеята, че трябва да развиват своите отношения най-вече в работата по енергийните проекти като Южен поток и Набуко.

Първанов каза, че е готов да предприеме серия от стъпки по изпълнението на проекта "Набуко", като се надява на по-активна политика от страна на САЩ и ЕС.

Също така унгарският президент изрази надежда проектът Южен поток да мине през Унгария, като допълни, че двете страни ще развиват сътрудничество в областта на селското стопанство, производството на вино, инвеститорски проекти и общите усилия по работата на двете страни по Лисабонския договор, след като България го ратифицира.

Първанов изрази задоволство от нарасналия стокообмен между двете страни, като през 2006 г. той е бил 350 млн. евро, докато днес е 650 млн. евро.

Унгария е на седмо място у нас като инвеститор, каза още българският държавен глава.

Първанов каза, че се чувства по-сигурен в гаранциите за България, когато страната ни е част от НАТО и работи по мощни енергийни проекти като Южен поток и Набуко.

Президентът коментира още, че излезлият междинен доклад на ЕК няма толкова голяма тежест колкото този, който ще излезе в края на първото шестмесечие на тази година.

По-рано държавният глава заяви, че междинният доклад на ЕК за България е обективен, точен и реално отразява и постигнатото, и забавените темпове в някои от сферите.

"Докладът е обективен, точен, посочено е постигнатото, както и забавеното в различни сфери и се надявам, че картината ще бъде променена в позитивен план, когато цялата информация от страната постъпи в Брюксел. Потвърждавам своята готовност всички български институции да работят колкото е необходимо за покриваането на всички критерии, изисквани от ЕС", подчерта Първанов.

Унгарският президент Ласло Шойом от своя страна посочи, че тези доклади не бива да бъдат приемани като критики, а като помощ и подкрепа и изрази увереност, че България ще направи всичко необходимо.