"България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор с бързорастящ пазар".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с Жан Аселборн, министър на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург, който е на посещение в нашата страна.

По време на разговорите между българския премиер и външния министър на Люксембург бяха обсъдени двустранни отношения, основани на общи ценности. Бяха разисквани аспекти на партньорството ни в НАТО и ЕС, както и добрия потенциал за развитието им.

Двамата очакват развитие на търговско-икономическите отношения, с акцент сътрудничество в сферата на инвестициите, търговията и туризма.

Българският премиер изтъкна предимствата на страната ни - предлагаме добри възможности за стратегически инвестиции в инфраструктурата, енергетиката, транспорта, околната среда, телекомуникациите, аутсоурсинга, информационните технологии. Страната ни може да предостави условия за сътрудничество в технологични и индустриални паркове, в иновации, каза Борисов.

Българският министър-председател добави, че интерес и допълнителни възможности за сътрудничество между двете страни съществуват в секторите на банковото дело и финансите, където Люксембург притежава ключов опит и експертиза.

Премиерът изтъкна и отличните възможности за туризъм в България - не само морски, но и планински, културен, с еко и спа насоченост.

Бойко Борисов и Жан Аселборн обсъдиха преговорите за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Премиерът Борисов бе категоричен, че ЕС има нужда от такъв бюджет, който да отговаря и на традиционните, и на новите приоритети на Общността.

А това означава още по-добър живот за всеки европейски гражданин. Двамата разгледаха основните предизвикателства, пред които е изправен ЕС - демографските промени, глобализацията на световната икономика и цифровизацията, изменението на климата. Тези проблеми се вписват в приоритетните области на развитие на Евросъюза, но изискват силен общностен подход, за да бъдат преодолени, споделиха мнението си българският премиер и люксембургският министър.

В този контекст Борисов подчерта, че вярва в европейската перспектива на Западните Балкани, чието бъдеще е интегрална част от ЕС.

България винаги е настоявала за общ механизъм на ЕС за управление на миграцията като се спазва справедлив баланс между отговорност и солидарност, каза Борисов.