България има двама офицери в Ирак, където в момента обстановката е изострена заради конфликта със САЩ.

Това каза след освещаването на бойните знамена на Българската армия на площад "Александър Невски" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че няма опасност за живота на българските военни, тъй като те не са на военна мисия, а на обучение на личния състав на иракската армия и след две седмици е ротацията им.

"Имаме план за евакуацията им, ще решим дали да ги изтеглим, но трябва общо решение на НАТО и на всички страни-членки и ако има такова, ще ги изтеглим", каза още вицепремиерът.

Кризата с Иран ще е локален проблем, според Мохамед Халаф

Кризата с Иран ще е локален проблем, според Мохамед Халаф

Убийството на Солеймани било по-значимо от това на бин Ладен

По думите му ако стане тотално изтегляне от Ирак, това крие рискове и означава да се възобнови конфронтацията между три общности - сунити, шиити и кюрди.

Неговото лично мнение е, че обстановката в Близкия Изток е доста напрегната.

"Ислямска държава е предимно сред сунитската част на иракчаните - шииитите гледат със симпатии на Иран, а Иран ги подпомага. И сега може да има възраждане на влиянието на Ислямска държава. Съмнявам се, че силите за сигурност ще се справят с тази част. Тези няколко дни буквално ще стане ясно дали напрежението ще ескалира или ще стане по-спокойно. Лично аз не съм оптимист", анализира Каракачанов.