Кризата с мигрантите е проблем не само на Европейския съюз и на неговите държави-членки, макар че в Европа той се усеща най-силно, и универсалното решение не може да бъде взето от Брюксел. Брюксел обаче може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да отговаря на очакванията на европейците.

Такава позиция изразиха на срещата си тази вечер премиерите на България, Унгария и Сърбия – Бойко Борисов, Виктор Орбан и Александър Вучич.  

Орбан и Вучич са на посещение в страната ни за обмяна на мнения преди срещата на държавните лидери от ЕС в Братислава, на която мигрантската криза ще бъде сред основните в дискусиите.

При разговорите тази вечер премиерът Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той акцентира върху необходимостта от единодействие в  ЕС и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Българският министър-председател посочи, че страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но подчерта и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Борисов запозна двамата премиери  с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. 

България носи голямата отговорност като външна граница на ЕС с Турция. Изправени сме пред историческо предизвикателство за сигурността на Европа и трябва да търсим единна позиция за една нова миграционна политика с дългосрочна перспектива, както и адекватни мерки за собствената ни защита. Ние издигаме защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни.” – подчерта Борисов.

Премиерът отбеляза също добрите резултати от двустранното сътрудничество за спиране на нелегалните мигранти. Той даде пример с активните отношения между българските и турските власти за ограничаване на мигрантския натиск върху страната ни, както и взаимопомощта и съвместните действия, които българските органи на реда предприемат с колегите си от Сърбия, Република Македония и Гърция.

Утре унгарският премиер ще има възможност да се запознае лично с мерките по охрана на сухопътната и морската граница на България, които са и външни граници за ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.