България няма да подкрепи отмяната на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това обяви външният министър Даниел Митов в интервю за агенция "Ройтерс".

"Русия грубо и безмилостно наруши международния ред и право. Това не може да се остави без последици и единственият мирен инструмент са санкциите. Докато не се приложат изцяло Минските споразумения, не мисля, че има каквито и да е обстоятелства, позволяващи облекчаване на ембаргото. Напротив", коментира българският първи дипломат.

"Ройтерс" отбелязва, че дипломати от ЕС изтъкват, че тактиката на Москва методично да лобира в страните членки от Южна и Югоизточна Европа започва да подкопава единството в съюза относно санкциите срещу Русия. Това прави потенциално по-трудно и подновяването им в началото на следващата година.

"Би било добре за нас, ако се подобрят икономическите отношения, но има по-важни въпроси на масата. Изгубено е доверието и трябва да го изградим отново без пропаганда или изкривяване на истината", допълва Митов.

По темата за отношенията с Турция, Митов настоява, че югоизточната ни съседка трябва да приложи споразумението с ЕС за приемане обратно на мигранти, преди да е получила безвизово пътуване за гражданите си в Европа като част от сделката за възпиране на потока от мигранти и бежанци.

"Споразумението ЕС-Турция трябва да оцелее и да бъде прилагано", изтъква той и добавя: "Искаме да подчертаем, че споразумението за реадмисия трябва да се приложи преди либерализирането на визовия режим."