България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с Кралство Саудитска Арабия. Между нашите две страни съществува сериозен потенциал за сътрудничество в различни сектори със стратегическа важност. 

Това е заявила министърката на външните работи Екатерина Захариева пред своя саудитски колега Адел ал Джубейр, който беше на посещение днес в София.

"Вие сте наш ценен партньор както по линия на многостранната дипломация, така и в областта на икономиката, инвестициите, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията", подчертала Захариева.

Борисов активизира отношенията между България и Саудитска Арабия

Борисов активизира отношенията между България и Саудитска Арабия

С потенциал са селскостопанският сектор, бизнес парковете, индустриалните зони, развитието на инфраструктурата, туризмът и транспортът

"Това е първата визита на саудитски външен министър и е прекрасна възможност да обсъдим как да задълбочим нашите двустранни отношения, но и да работим заедно за справянето с глобалните предизвикателства", каза Адел Ал-Джубейр.

Българското правителство очаквало скоро и посещение на най-високо ниво, на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман по покана на премиера Борисов.

"Сферите, които набелязахме днес за сътрудничество в икономиката, са строителство на инфраструктура, IT сектора и високите технологии, земеделието, енергетиката, обмяна на опит по отношение на роботиката. Не е случайно, че роботът София е първият робот с гражданство и получи именно саудитско гражданство", каза първият ни дипломат.

В Давос Борисов разговаря за усилване стокообмена със Саудитска Арабия

В Давос Борисов разговаря за усилване стокообмена със Саудитска Арабия

Срещата в Рияд бе отлично начало за ползотворно сътрудничество

В рамките на срещата си днес Захариева и Адел Ал-Джубейр са обсъдили още благоприятните условия, които България предоставя за чуждестранни инвестиции. Според първия ни дипломат в рамките на саудитската стратегия за развитие "Визия 2030", предложена от саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, могат да се включат като изпълнители различни български компании, които да допринесат за реализацията ѝ.

"България държи на традиционно добрите си връзки с всички държави от Съвета за сътрудничество в Залива и би подкрепила всяко едно конструктивно усилие за преодоляване на проявилите се през последните месеци разногласия между някои от неговите членове", изтъкна Захариева по време на срещата.

Захариева подчертала, че България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция в борбата с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").