България подкрепя концепцията на Европейската комисия за модернизация на Световната търговска организация (СТО) за актуализиране на правилата за международна търговия. Тя предоставя по-големи възможности за мониторинг и деблокиране на механизмите за арбитраж.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Женева, където е на посещение за участие в 41-aта сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

В рамките на визитата си Румен Радев има среща и с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо.

Според Радев предизвикателствата пред СТО са: нарушаването на правилата за международната търговия, прекомерните субсидии и протекционизъм, както и  почти пълното блокиране на апелативния орган на организацията. Това може да забави световния икономически ръст и икономическото развитие, смята Радев.

Държавният глава посочи, че страната ни е с отворена икономика. Половината от българския БВП се формира в резултат на външната търговия и за това всеки търговски проблем рефлектира и върху икономическия ръст, възможностите за развитие на икономиката и инвестициите.