За мене е голяма чест да ви посрещна в България като домакин, 24 години след последното посещение на японски външен министър в България.

Така външният министър Калфин посрещна японския си колега Таро Асо. Двамата се срещнаха в министърство на външните работи.

На срещата е била отправена покана за българско участие през март тази година в икономически семинар в Токио, посветен на японските инвестиции в Югоизточна Европа.

По време на разговорите министър Калфин е дал висока оценка на политическите, дипломатически и икономически отношения между Япония и България, съобщиха от външно министерство.

В същото време министърът посочи, че в областта на икономиката, търговията и енергетиката съществуват още много неизползвани резерви и потенциал пред двете страни.

Българският министър е уверил своя гост, че след влизането на България в Европейския съюз Япония ще има още един приятел в нейно лице, който ще работи за укрепване и на стратегическото партньорство между Токио и ЕС.

От своя страна външният министър на Япония Таро Асо поздрави България с членството в Европейския съюз, като отбелязал, че то ще създаде нови измерения на двустранно и многостранно сътрудничество.

Двамата министри са обменили мнения около перспективите за взаимно сътрудничество в редица области и региони като Югоизточна Европа, Черноморския регион и Азия.