Посланикът на Украйна у нас Виктор Калник се надява газовата криза да приключи до 15 януари.

Той предупреди, че след тази дата заради суровите условия транзитиращата система в страната може да пострада, а нейното възстановяване ще отнеме месец.

"От всички европейски държави искаме подкрепа за преговорите с Русия. Смятаме, че България има опит в преговорите с Русия. Има експерти, които могат много да помогнат. Това, което може съществено да допринесе за преговорите е работата на високо равнище.

Калник припомни, че българският президент Първанов е разговарял по телефона с президент Виктор Юшченко, в който украинският президент е обещал всякаква подкрепа.

До колкото знам, след този разговор шефът на украинската „Нафтогаз" се е заел със задачата да намери начин за доставка на газ към Балканите, добави Калник.

За да има обаче газ към Балканите има две условия - на границата с Украйна да има руски газ и „Газпром" да даде заявка, че горивото трябва да бъде доставено.

Ако утре на украинската граница има газ, още същия ден той ще бъде транзитиран през станция „Орловка", която доставя газ за Балканите, категоричен бе украинският посланик.

Уверен съм, че тази седмица трябва да донесе позитивни резултати, заяви Калник, цитиран от БНР.

Дори и „Газпром" няма сметка украинската транзитна система да остане неизползвана. Не мисля, че „Газпром" е способен да си навреди.", подчерта Калник.