Силно орязаните средства в бюджета за 2010 г. ще доведе до прекратяване на мисиите ни зад граница. Най-вероятно от началото на следващата година ще се приберат бойците от Босна и Косово.

Това съобщава europe.bg, като цитира публикация във в. "Сега".

За следващата година са предвидени 24 млн. лв. за участие в мисии в чужбина. Досега армията ни получаваше около 90 млн. лв., които стигаха за поддържане на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Афганистан. С мисията в Ирак приключихме преди година.

В момента България участва в операция "Алтеа" в Босна с контингент от 117 души, включващи една лекопехотна рота, охраняваща щаба на операцията, национален поддържащ елемент, група за връзка и наблюдение и офицери.

Към средата на годината ще бъдат отзовани и военните от Косово. В този размирен район българските войници са от 8 февруари 2000 г. и участват с инженерен взвод от 40 души. От юни 2006 г. взводът бе дислоциран в Призрен. В момента нашето участие в KFOR е от 47 военнослужещи.

След отзоваването и на тези бойци страната ни ще има присъствие само в Афганистан, където има около 500 наши. Техният брой е възможно да бъде намален, въпреки настояването на Алианса за обратното.

България не е изплатила членския си внос за НАТО за вторите шест месеца на годината. За следващата не са предвидени средства за следгаранционна поддръжка на руските изтребители МиГ-29. Те няма да могат да изпълняват мисията си по въздушна охрана на небето.