Спортните министерства на България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия официален документ за подготовка на общи кандидатури за домакинства на Европейско и Световно първенство по футбол, съобщиха от ресорното ведомство в прессъобщение.

Меморандумът за разбирателство между четирите правителства беше подписан на официална среща в Солун от министъра на младежта и спорта на България Красен Кралев, министъра на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министъра на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министъра на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей.

С документа се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028.

Създаваме комитет за балканската кандидатура за Европейско и Световно по футбол

Създаваме комитет за балканската кандидатура за Европейско и Световно по футбол

Между България, Гърция, Румъния и Сърбия

По време на разговора бяха обсъдени основните аспекти, свързани с подготовката на общата кандидатура.

Около 70% от подготовката е свързана със спортната инфраструктура във всяка от четирите страни.

Освен заявената политическа подкрепа от страна на всички, след официалното стартиране на подготовката трябва да има сериозни гаранции, че нито една държава няма да се откаже до завършване на процеса - без значение от политическата ситуация в страните.

"Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо - което ще помогне изключително много за развитието на региона", заяви Красен Кралев.

По думите му ключът към успеха на кандидатурата е доброто планиране и реалната преценка на възможностите.

"Подписването на международното споразумение днес е първата стъпка към реализирането на нашата обща мечта", каза Кралев пред колегите си.

"Има много сериозна разлика в инфраструктурата, която се изисква", коментира още Кралев. Според него не би трябвало на Балканите и в България да имаме притеснения, че ще се успеем да се справим с това предизвикателство.

Красен Кралев има амбицията за 4 нови стадиона

Красен Кралев има амбицията за 4 нови стадиона

Това е едно от условията за кандидатстване за световното по футбол през 2030 г.

На срещата присъства и президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Той коментира, че прогресът в преговорите е виден и все повече се приближаваме към официализирането на партньорството между четирите балкански страни.

"Партньорството между нашите четири държави е от фундаментално значение за развитието на спорта в региона и за приятелските отношения между четирите държави", каза Михайлов.

Работната среща в Солун е четвърта поред между четирите държави по въпроса за обща кандидатура за първенствата по футбол. Следващата среща ще се проведе в Букурещ през месец юни.

Окончателното решение по въпроса трябва да бъде взето до края на 2019 година.

Искаме Световното по футбол през 2030-а заедно с Гърция, Румъния и Сърбия

Искаме Световното по футбол през 2030-а заедно с Гърция, Румъния и Сърбия

В момента България няма стадион, който да отговаря на високи стандарти