Увеличение от над 3 млрд. лева на средствата от еврофондовете за страната ни след 2020 г. гласува днес Европейският парламент.

Според законодателния доклад, който беше внесен от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, се предвижда сегашните 14.6 млрд. лева да нараснат до 18 млрд. лева. за периода 2021-2027г. Това е най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз досега.

Самият Новаков заяви, че решението на европарламента е повече от задоволително и отговаря на амбициите както на ЕС, така и на България за по-бързо развитие на регионите и повишаване на жизнения стандарт на хората. По думи на българския евродепутат по този начин България се нарежда сред първите 3 държави с най-голямо увеличение на кохезионния бюджет, и то при средно намаление от 11% за ЕС.

Одобрението на Европейския парламент дава мандат на Новаков да започне преговори със Съвета. Първата среща е насрочена за 19 февруари в Брюксел, а преговорите ще продължат до средата на март.

Според одобрения текст най-бедните региони ще съфинансират само 15% от стойността на проектите, въпреки че Европейската комисия предложи те да плащат 1/3 от нея. Кохезионната политика да подпомогне борбата с демографската криза и бедността в най-засегнатите региони, е друго важно предложение в законодателния доклад, което беше подкрепено от евродепутатите.