България ще внесе 75 000 евро в Регионалния доверителен фонд на ЕС решиха министрите от кабинета "Борисов-3", съобщиха от Министерския съвет след днешното заседание.

Разходите в размер на 75 000 евро (146 687 лева) се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Припомняме, в друга точка от дневния ред страната ни предоставя 1 835 789 лева за бежанците в Турция и 209 929 лева за международна помощ за развитие за международни организации.

Конфликтът в Сирия е предизвикал най-високото ниво на преселване след Втората световна война, като над 5,6 милиона са бежанци в съседни страни и повече от 6,6 милиона вътрешно разселени лица.

Създаването на Регионален доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза допринася за откриване на нови възможности за разширяване на многостранното сътрудничество, а също така подкрепя и общите усилия за осъществяване на политиката на ЕС на сътрудничество за развитие.