Ситуацията в страната се променя и средата за сигурност в България все повече се нажежава. Това каза проф. Тодор Тагарев, директор на института по отбрана в студиото на "Денят започва".

Най-доброто решение за България, по думите му, е да се държи като един достоен съюзник в НАТО и ЕС. Изборът за членство в НАТО и ЕС е направен педи 20 години и това е най-доброто решение. "В такава обстановка България не би могла да се справи сама”, поясни Тагарев.

НАТО има план за усилване на възможностите за отговор при заплаха срещу някоя от страните членки и затова за България е важно да се изпълняват решенията от Уелс. Тагарев подчерта, че основното е изграждане на възможностите на всяка една поотделно и в рамките на съюза.

По отношение на военните сили в Черноморския регион, Тодор Тагарев подчерта, че Русия е една голяма страна с голяма армия, която инвестира много в модернизацията на въоръжението си, струпване на военна мощ в Южна Русия, включително и в Крим. „Това е много притеснително”, заяви той.

По думите на Тагарев отговорът трябва да е комплексен – чрез изграждане на възможностите на всяка една поотделно и в рамките на съюза, както и регулярно присъствие, каквото наблюдаваме в последно време, на силни във военноморско отношение страни като Франция и САЩ. Нужно е да гарантираме собствената си сигурност и да се търсят допълнителни мерки, допълни Тагарев.

Според него нито ВМС, нито ВВС са неглижирани през годините, тъй като никой не може да каже, че е имало специално отношение към сухопътните сили. Трябва да се мисли за пакета от възможности на армията, препоръча Тодор Тагарев и допълни, че разчита на поетия от правителството ангажимент да доведе до финал модернизацията на армията в съответствие с договореностите от Уелс.

Българската армия е необходимо да бъде готова за всякакви ситуации, завърши Тодор Тагарев.