Българската Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/, съобщиха от ЦИК.

На заседанието председателят на ЦИК Ивилина Алексиева стана президент на АСЕЕЕО на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през месец май.

България ще председателства Асоциацията в продължение на една година. През ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-тата конференция на тема "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха".

На събитието се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес. В рамките на конференцията ще се проведе и Общо събрание на АСЕЕЕО.

Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ е създадена през 1991 година в Будапеща, Унгария. България е сред първите й членове.

Целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС относно изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите, финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и др. В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове.