"Български възход" на Стефан Янев може да си партнира с всички партии, които приемат техните условия. Българските избиратели решават кого да изпратят в парламента. Нямаме червени линии и предварителни условия към никого, увери Янев на пресконференция в БТА, посветена на представяне на целите пред партията на бившия служебен премиер.

Той обясни, че съмишлениците на "Български възход" за предсрочните избори на 2 октомври са ПП "Свобода", ПП "Партия на зелените" и ПП "Земеделски народен съюз". Янев не приема твърденията, че неговите съмишленици са партии номади. Ако сега работим по реализиране на определени идеи и политики, не виждам защо трябва да се връщаме назад в миналото, поясни Янев. Критериите и начинът, по който "Български възход" са се събрали със съмишлениците си - че до голяма степен споделят идеите на Стефан Янев.

АБВ ще подкрепи "Български възход" на изборите

АБВ ще подкрепи "Български възход" на изборите

Партията няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с БСП

"Български възход" няма тесен профил и целева група от избиратели, а се надява на подкрепата на всички български граждани, млади и стари, независимо дали са у нас или в чужбина.

Янев влиза в политиката, защото има дълг към Отечеството. За него майката на всички проблеми е демографската катастрофа. Целите и условията на "Български възход" са: гражданите, които живеят в българските диаспори, да получат българско гражданство, промени в данъчното облагане за юридическите лица, меритокрация и мандатност с въвеждане на конкурсно начало за всяка една публична дейност и създаване на морален коректив и репутацицонна тежест на кандидатите за депутати чрез създаване на политически борд с представители от Българската православна църква, БАН, БСК, бизнес сдруженията и синдикатите.

За Стефан Янев членството в ЕС и НАТО е важен геополитически избор, който България е направила.

България е една и не трябва да бъде делена, а споделена, подчерта Стефан Янев. "Който иска да работи с нас, е добре дошъл при приемането на тези условия и цели", изтъкна той и добави, че няма място за емоции и чувства. Янев ще приема критиката като нещо градивно.

Ако Стефан Янев бил отново премиер, щял да направи това, което и преди - възможния баланс за решаване на реалните проблеми на българските граждани и българския бизнес. Той би тръгнал на разговори с всички доставчици на газ, включително и "Газпром", ако бил премиер. Досега сме платили по-висока цена за получения газ, в момента, и вероятно ще платим по-висока цена за зимата, но има да платим една сметка за неползваните количества по договор.

"Разговори с "Газпром" са задължителни", подчерта Стефан Янев.

Разговори с "Газпром" - най-рано следващата седмица и ако е нужно

Разговори с "Газпром" - най-рано следващата седмица и ако е нужно

Енергийният министър очаква първо да стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени

Важното за един премиер е да осъзнава сложността и комплексността на решенията, които са взимат в кабинета и в рамките на МС, важно е да познава функционирането на държавата и държавните системи, за да може държавата да функционира и да бъде в услуга на своите граждани, обясни Янев.

Той е готов и има план по много теми, като призова другите партии да търсят решение в различна посока, или да споделят идеите на "Български възход".

Янев първоначално отказа да влиза в полемика - да прави списък на това, което не се е направило от правителството на Кирил Петков. По думите му обаче бившият премиер и останалите представители в изпълнителната власт действали с авантюристични решения от типа "Ние сега ще ви научим". Стефан Янев разкритикува още четворната коалиция с думите, че бившите управляващи демонстрирали неуважение към държавата, оставили двуцифрена инфлация и заплахата от глад и студ.

Стратегическата цел на "Български възход" са и местните избори догодина. Стефан Янев очаква партията му да бъде водеща политическа сила.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

Това е най-високото ниво от създаването на еврото през 1999 г.

Той би се явил на дебат с всеки един политически лидер, независимо дали става въпрос за Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Асен Василев, Слави Трифонов или Мустафа Карадайъ.

По отношение на приемането на еврото у нас през 2024 г., Янев заяви, че България трябва да предприеме тази стъпка, когато е готова и когато икономиката е в подем. Когато икономиката работи в условия на инфлация, високи цени, когато световната икономика е на прага на стагфлация, трябва много ясно да се реши кога еврото да бъде въведено, обясни той.