Българските села не са готови за присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Това съобщи Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села, цитиран от електронното издание Plovdiv24.com.

Той се позова на изследване, направено от асоциацията през последния месец. 79% от анкетираните над 800 селски кметове смятат, че селата ни не са подготвени за влизане в Европейския съюз.

Стандартът на живот в селата е далеч под необходимия минимум в европейските страни, посочи Борислав Борисов. По думите му, в момента са почти непреодолими проблемите, свързани с обезлюдяването на селата.

Това е така, тъй като държавната и общинските администрации са напълно пасивни по отношение на привличането на инвестиции за развитието на селските райони, заяви Борисов.

Той е категоричен, че живеещите в българските села напълно са изгубили доверие в българските институции. Селата останаха встрани от обществените дебати и медийното отразяване и по отношение на т. нар. Национален план за развитие на селските райони до 2013-та година, който днес правителството трябва да приеме, каза още председателят на Асоцияцията на българските села.

3 милиарда 233 милиона евро са средствата, които се отпускат от европейските структурни фондови за развитие на селското стопанство в България през следващите 6 години. От тях само 631 хиляди са нацианлно съфинансиране. Борислав Борисв съобщи, че Асоциацията е изготвила инвестиционни профили за над хиляда български села.

До края на следващата година ще бъдат направени такива профили на още близо две хиляди села. Така ще помогнем за привличането на инвестиции, а от март следващата година започваме европейска обиколка за популяризиране на българските села, подчерта Борисов.